Der er kommet et større fokus på det at leve sundt. Du kan ikke sidde derhjemme om aftenen og zappe fjernsyn, uden at du vil støde på nyhederne, der snakker om livsstilssygdomme, se reklamer for fitness og træning eller finde et madprogram, hvor værten taler om de ekstra kilo.

Der hentydes eller snakkes om sundhed flere og flere steder; tilbage sidder man og kan ikke undgå at være påvirket af det. Måske vejer man lidt for meget? Måske er det blevet lidt for hårdt at tage trapperne op, når man har handlet? Bukserne strammer? Man kender nogen, der har levet, som man selv gør, der pludselig kradser af. Hvad end det er, så er der en øget garanti for at finde en grund til at opsøge de sunde vaner i hverdagen.

Mere aktivitet

En af de værste tendenser, vi oftest ser i vores hverdag, er en underlig form for inaktivitet. Om morgenen ser man stimer af mennesker stående ved det samme busstoppested og vente 10-20 minutter på, at der kommer en overfyldt bus, som man lige kan møve sig ind i. Ved frokosttid kommer en kollega hen og siger; ”Jeg skal lige have noget fra grillen, skal du have noget med?” og du takker for tilbuddet, laver din bestilling, og sidder der og venter.

Ventetid er inaktivt, og den kan bruges mere fornuftigt. I stedet for at du står og venter på din bus, så er der mange tilfælde, hvor du kan nå at gå hele vejen hen til det næste busstoppested og vente der i stedet. Du kan endda måske nå yderligere et busstoppested. Selvfølgelig kan det være irriterende, hvis bussen kører forbi dig, inden du når næste stop, men så tager du ja-hatten på. Du får lov til at gå lidt mere.

Ligeledes når din kollega tilbyder at hente dig noget frokost; så tag med! Få skabt lidt kollegaskab, hvor I snakker om verdenssituationen, tving kollegaen til at tage trappen. Det bliver til en god tur, en god vane og det er sundt for dig samtidig.

løb

Lidt mindre mayonnaise

Imens du kan vælge at bruge ventetiden mere aktivt, så har det også betydning hvad du giver din krop. Der er mange af dine usunde madvaner du kan bytte ud med nogle bedre. Køber du fx en frysepizza, så køber du også ekstra ting til den. Som sådan vil det være sundere for dig at lave en pizza selv helt fra bunden, og det er billigere samtidig.

Når du laver dig en sandwich eller bestiller pomfritter, så kan du også komme til at klemme en ekstra gang på mayo-tuben. Det føles sikkert bedre at spise, men der findes alternativer hvis du ikke ønsker at spare. Der er naturligvis de fedtreducerende udgaver; de kan klare toppen af dine vaner.

Ved at søge erstatninger for de usunde madvaner er begyndelsen. Som du har lært at bytte mayonnaise ud med hjemmelavet dressing, vil du begynde at kigge efter andre alternativer og starte på flere sundere vaner.