Mange lever en travl hverdag med arbejde, familie og fritidsinteresser. Derfor er det, for mange, svært også at leve sundt. Det kræver nemlig uomtvisteligt tid og viljestyrke i form af både motion og kostvalg. Det betyder desværre, at rigtig mange danskere lever usundt uden nødvendigvis at være opmærksomme på det. Overvægt er nemlig langt fra det eneste tegn på en usund livsstil.

Usund livsstil er mere end overvægt

En usund livsstil eller bare mangelfuld kost kan for eksempel også lede til for få vitaminer. Kroppen har brug for vitaminer for at kunne fungere ordentligt, men den kan ikke selv danne dem. Derfor skal de nødvendigvis indtages med kosten. Særligt i et nordligt og moderne land som Danmark, hvor vi ikke får sollys året rundt og stadig mere af vores mad er kunstigt fremstillet, er de rigtige vitaminer dog ikke en garanti længere. Får man ikke de rigtige vitaminer, kan det lede til generel træthed, svækkelse og sågar længerevarende sygdom.

Den bedste måde at undgå vitaminunderskud på er selvfølgelig ved at spise mere varieret. Hvis du har svært ved det i en travl hverdag eller bare gerne vil væres sikker, kan det dog også være en ide at tage vitaminpiller. Det gælder ikke mindst under de mørke, danske vintre, hvor de rigtige vitaminer kan være ekstra svære at få. Det åbner dog en helt ny kasse med problemer, for hvilke vitaminer er særligt vigtige. Du har måske hørt de mange navne, der mest bare lyder som en gang alfabetsuppe, og for alle andre end læger kan det da også være svært at vide, hvad man har brug for. Der er vitamin A, D, K og C, der vedligeholder kroppen, C- og E- vitamin der opretholder immunforsvaret og mange flere. Har du mistanke om, at du lider af et særligt vitaminunderskud, bør du derfor tale med din læge.

sundt

Vær på den sikre side med multivitaminer

Vil du imidlertid bare gerne være på den sikre side i vintermånederne, kan du med fordel tage multivitaminer. Multivitaminer er nemlig piller, der, som navnet antyder, indeholder en hel række forskellige vitaminer. En multivitaminpille kan altså med lethed indeholde dit daglige behov for 10 forskellige vitaminer. Tager du bare sådan en daglig, er du næsten med garanti sikker på at få de rette vitaminer indenbords.

I sidste ende kan og bør vitaminpiller og kosttilskud dog ikke erstatte en god og varieret kost. Det er derfor altid bedre at lave tid og plads til god og hjemmelavet mad end at leve af vitaminpiller. Den slags er mest af alt en forsikring om, at du får dit daglige behov i en moderne tid, hvor den slags ikke længere er givet. Vil du gerne begynde på overgangen fra travl mad til god og vitaminrig mad er der heldigvis masser af lettilgængelige ressourcer. De fleste af os ved dog godt, dybest inde, hvilke madvarer egentlige er gode for kroppen.