Kystfiskeri efter havørreder er en hobby for de allermest tålmodige lyst- og sportsfiskere. Der er ofte langt imellem de gode hug, og vejrforhold, bundforhold, tidspunkt på dagen samt årstiden spiller en stor rolle for dine muligheder.

Det kræver tilpasning og grundig tilrettelæggelse, hvis du skal have held til at trække noget af kystens ædle sølvtøj i land.

Den sølvblanke havørred er uden sammenligning den mest velansete fisk langs de danske kyster. Den er smuk og stærk, og så kræver den stor tålmodighed og snilde at fange.

Det kræver derfor et roligt og målrettet sind at blive en god kystfisker. Lyder det som noget for dig så besøg en god grejforhandler og få hjælp til at vælge den rigtige stang og de bedste blink til formålet.     

blink

Vælg det rigtige grej til din fisketur

Det rigtige grej er helt afgørende for succesen på din næste fisketur efter havørreder langs kysten.

Først og fremmest kræver det en stang som passer til formålet. Her skal du bruge en forholdsvis lang og slank fiskestang med god fleksibilitet, så du nemt kan afdække et stort område med de ganske små kunstagn, som bruges til denne type fiskeri.

Selvom du skal bruge en slank og fleksibel stang, så skal det også være en stærk stang. Ikke som en pirkestang men en stang som ud over let at kunne manøvrere et blink ud på dybt vand, også skal kunne modstå kraften fra en potentielt meget stor fisk.

Den type endegrej som oftest bruges til denne type fiskeri, er blink. Et blink kan have forskellige udformninger. Nogen lange og tynde, andre mindre og buttede og alt derimellem. Til fælles har de dog, at de imiterer et byttedyr, når de trækkes igennem vandet. Det kan være en tobisimitation, eller tilsvarende småfisk som ofte ender i maven på for eksempel havørreden.

Der findes rigtig mange forskellige blink på markedet. De kan alle have deres fordele og ulemper, og i nogen grad handler det om, hvad man selv tror på og føler for. Havørredfiskeriet er i høj grad præget af tradition, og derfor er en del fiskere tilbøjelige til at vende tilbage, til de blink som allerede har vist sig effektive.  

Vurder forholdene inden du tager afsted

Det kan være, at du allerede kender et godt sted ved kysten, hvor du ved, at der er stor chance for fangst. Måske har du endda et lokalkendskab, som gør, at du kan vurdere, hvornår på dagen et bestemt sted fisker særligt godt på hvilket tidspunkt af året. Det kan også være, at bestemte typer af endegrej fungerer særligt godt om morgenen, mens der skal noget helt andet til i de mørke timer.

Er du nybegynder, så er det bare at starte fra en ende. Lær dit område at kende og opsøg råd og vejledning overalt hvor det findes. Det kan også betale sig at studere kort og luftfotos. Måske du får øje på en bugt eller vig, hvor forholdene ser særligt gunstige ud. Det kan også være, at et luftfoto kan give vigtige informationer om bundforholdende på stedet.